Οχυρό Ρούπελ
Ελληνοβουλγάρικα σύνορα. Ώρα 05.15, 6ης Απριλίου 1941. H γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ξεκινά. Οι Έλληνες εκείνη την περίοδο βρίσκονταν βαθειά στην Αλβανία, κατατροπώνοντας την ιταλική εαρινή επίθεση. Με το γόητρο του άξονα λαβωμένο, ο Χίτλερ θέλει να εξασφαλίσει τα Βαλκάνια προτού στραφεί προς την Σοβιετική Ένωση. Πιστεύοντας πως θα καταλάβει την Ελλάδα δια περιπάτου, στέλνει την δωδέκατη στρατιά του διοικητή Φον Λιστ ώστε να γραφτεί η πρώτη επική σελίδα στην ιστορία του ελληνογερμανικού πολέμου.
Ο Φον Λιστ διαθέτει δεκαπέντε τμήματα στρατού. Πρέπει να καταλάβει τα οχυρά της γραμμής Μεταξά, η οποία αποτελούσε το μεγαλύτερο οχυροματικό έργο της Ελλάδας. Εκτεινόταν από τις Σέρρες μέχρι και την Κομοτηνή. Την σφοδρότερη επίθεση θα την δεχτεί το οχυρό Ρούπελ, του οποίου η στενωπός είναι και η βασική είσοδος από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Έτσι ξεκινά η γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου. Η αεροπορία βομβαρδίζει το οχυρό, ενώ ταυτόχρονα φουσκωτές λέμβοι προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και παγιδεύονται στα συρματοπλέγματα που τοποθέτησαν οι αμυνόμενοι. Οι Έλληνες αμύνονται ηρωικά και προξενούν ζημιές και απώλειες στον εχθρό. Το απόγευμα τις 8ης Απριλίου οι Γερμανοί ζητούν εξάωρη εκεχειρία για την περισυλλογή των πεσόντων τους.
Την 9η Απριλίου η μάχη συνεχίζεται. Το απόγευμα, αφού σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί, ένα αυτοκίνητο με λευκή σημαία πλησιάζει στο οχυρό. Ο Έλληνας διοικητής του Ρούπελ ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος αποστέλλει τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Δαμιανό με τρεις στρατιώτες. Οι Γερμανοί ζητούν την παράδοση του οχυρού καθώς η Ελλάδα συνθηκολόγησε. Ο Έλληνας αξιωματικός απάντησε
“1) Τα οχυρά παραδίδονται μόνον όταν κυριευθώσιν παρά του αντιπάλου. 2) Τοιούτων διατα΄γων περί ανακωχής κλπ στερούμεθα παρά των ιεραρχικών προϊσταμένων μας αρχών. 3) Διαταγάς λαμβάνομεν και εκτελούμεν μόνον τα προερχόμενας εκ των προϊσταμένων μας Αρχών. 4) Ο αγών θα συνεχιστεί πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί.”
Ο Δουράτσος κατέστρεψε όλα τα έγγραφα και τους χάρτες του οχυρού, ενώ οι στρατιώτες, αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων, παρακαλούν να μην παραδωθεί το οχυρό. Πριν τα μεσάνυχτα έφτασε η εντολή από την Αθήνα με την επιβεβαίωση συνθηκολόγησης. Ήταν μάταιο πια να συνεχιστεί ο αγώνας στο οχυρό. Οι Έλληνες στρατιώτες πετούσαν τα όπλα τους στον Στρυμώνα ώστε να μην τα παραδώσουν. Το πρωί της 10ης Απριλίου το οχυρό Ρούπελ παραδώθηκε στους Γερμανούς, οι οποίοι παρέταξαν άγημα τιμών και ζήτησαν από τον ταγματάρχη Δουράτσο να το επιθεωρήσει. Έτσι, τελείωσε η μάχη του Ρούπελ, το οποίο δεν κυριεύθηκε ποτέ, αλλά αναγκάστηκε να παραδωθεί, εκτελώντας εντολές.
Σήμερα, 77 χρόνια μετά, το οχυρό Ρούπελ είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Στον χώρο υπάρχει ένα μουσείο, το μνημείο των πεσόντων και το παρατηρητήριο. Ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει τον παλμό της ιστορίας στις υπόγειες στοές, που έχουν συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι στρατιώτες του στρατοπέδου προσφέρουν δωρεάν ξενάγηση στους χώρους.
Τέλος, κάθε χρόνο οργανώνεται η αναβίωση της ιστορικής μάχης του Ρούπελ. Το φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης (historical reenactement) “Ρούπελ 1941, η Αναβίωση” συγκεντρώνει ομάδες και συλλόγους αναβιωτών από την Ελλάδα και τον κόσμο για να αναπαραστήσουν την λυσσαλέα προσπάθεια του εχθρού να καταλάβει το οχυρό σύμβολο. Για το συγκεκριμένο φεστιβάλ χρησιμοποιούνται αληθινές στολές και οχήματα Ελλήνων και Γερμανών, εντυπωσιακά εφφέ και αεροπορικές προσομειώσεις που ζωντανεύουν την ιστορία! Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα τον Μάιο.
Το οχυρό Ρούπελ απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας. Στην υποδοχή μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες!